biologische wijn biologische wijnen wijn wijnen natuurwijnen
bezoek onze online shop ontdek onze digitale sommelier

Biologische wijn: een woordje uitleg

Steeds meer worden we ons ervan bewust dat onze huidige landbouwmethodes een ernstige druk op onze planeet uitoefenen. De productie van biologische wijn is dan ook een logische en belangrijke stap, ook al is dit proces niet altijd even gemakkelijk. Denk eraan dat enkel wijnen die het Europese biologische keurlabel hebben gekregen zich officieel biowijn noemen mogen noemen; te herkennen aan het groene vierkantje met het Europese logo voor biologische producten. Controleer het etiket dus altijd op dit label wanneer je op zoek bent naar biologische wijnen! Vraag zeker naar ons assortiment biologische wijnen, of neem een kijkje in de webshop!

Parameters voor biologische wijn

Een biologische wijn is een wijn gemaakt van kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn. Druiven bedoeld voor biologische wijn mogen namelijk niet bespoten of behandeld worden met chemische pesticiden, noch met kunstmest. Ook tijdens het vinificatieproces moet de wijnmaker zich ver weg van smaak-, geur- en kleurstoffen houden. Daarenboven zijn de toegelaten hoeveelheden sulfiet voor biologische wijn zeer gelimiteerd. Wijn waar helemaal geen sulfiet in zit bestaat echter niet: tijdens het gistingsproces ontwikkelt er zich namelijk altijd een kleine hoeveelheid natuurlijk sulfiet in de wijn.

 

Biologische wijn zit in de lift

Uiteraard betekent afhaken van chemische stoffen en kunstmest dat de opbrengst van een biologische wijngaard lager zal zijn dan die van een conventionele wijngaard, én dat er meer werk nodig is in de wijngaard. Daarom ook dat biologische wijn soms iets duurder kan uitvallen, hoewel dit zeker niet altijd het geval is: ook biologische wijn wordt ieder jaar toegankelijker en betaalbaarder naarmate steeds meer wijnboeren overtuigd raken van de voordelen van biologische landbouw.

Een biologische wijn is een wijn gemaakt van kwaliteitsdruiven die biologisch geteeld zijn.

Biologische wijn leeft

De effecten van de biologische methodes zijn zichtbaar: een biologische wijngaard gonst van het insecten- en plantenleven, in tegenstelling tot traditionele wijngaarden. Deze concurrentie van fauna en flora maakt het voor de wijnstok natuurlijk ook veel moeilijker om aan voedingsstoffen te geraken. De wortels moeten bijgevolg dieper reiken, wat een betere kwaliteit druiven en evenwichtigere biologische wijn oplevert.

 

Traditionele wijn vs biologische wijn

Proef je het verschil tussen biologische wijn en traditionele wijn? Niet altijd. Het terroir van de wijn zal wel prominenter naar voren komen, maar individuele voorkeur is nog steeds de belangrijkste speler. Zeker is dat biologische wijn niet voor traditionele wijn moet onderdoen. Wie biologische wijn drinkt weet daarenboven dat hij een eerlijk product in handen heeft dat met veel zorg, aandacht en respect voor de natuur geproduceerd werd.

Het verschil tussen biologische wijn en natuurlijke wijn is dat natuurlijke wijn nog minder op menselijke interventies rekent dan biologische wijn.

Biologische wijn vs natuurwijnen

Het verschil tussen biologische wijn en natuurlijke wijn is dat natuurlijke wijn nog minder op menselijke interventies rekent dan biologische wijn. Er moet namelijk gewerkt worden met gisten die van nature in de wijngaard voorkomen in plaats van gekweekte gisten, er mogen geen kunstmatige handelingen gebeuren tijdens het vinificatieproces, en er wordt niet of minimaal gefilterd. Dit geeft vaak verrassende en boeiende resultaten.

Biologische wijn vs biodynamische wijnen

Bij biodynamische wijnbouw gaat men nog een stapje verder. Hier wordt bij het werken in de wijngaard, de oogst en het maken van de wijn rekening gehouden met de invloed van de kosmos (de stand van de maan, zon en planeten), en wordt er bemest met speciale preparaten zoals koehoorns gevuld met compost, enz. Dit preparaat wordt eerst een bepaalde tijd begraven, en dan als bemesting tussen de wijnstokken gestrooid. Biodynamisch wijn maken is een echte levensstijl!

Verkoopsvoorwaarden                  Privacy policy

TOTAAL

€ 50,00

incl. BTW

  biologische wijn biologische wijnen wijn wijnen natuurwijnen
  biologische wijn biologische wijnen wijn wijnen natuurwijnen

  Naar
  winkelmandje

  Heeft u de leeftijd bereikt
  om legaal alcohol te drinken?

  JA NEE

  Deze website gebruikt cookies om bij te houden welke keuzes u gemaakt heeft, zodat u die bij een volgend bezoek niet opnieuw hoeft te maken. De cookies bevatten geen persoonsgegevens, dus uw privacy is gegarandeerd. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op deze website.