soorten wijn wijn wijnen mousserende wijn versterkte wijn
bezoek onze online shop ontdek onze digitale sommelier

Soorten wijn

Wijn is een bijzonder veelzijdige drank. Niet alleen de aanplanting van de druivensoort heeft invloed op het eindresultaat, maar ook de klimatologische omstandigheden, de bodem, de snoeiwijze, de oogst, de druivenselectie, het vinificatieproces, de rijpingsperiode en de bewaartijd. De combinatie van al deze factoren zorgt ervoor dat geen twee wijnen gelijk zijn, en dat zelfs opeenvolgende jaartallen danig kunnen verschillen. Je wordt dus steeds opnieuw verrast met nieuwe smaken, andere nuances en originele details.

Stille wijn

Grosso modo bestaan er 3 soorten wijn: stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen. Klassieke witte wijn, rode wijn en rosé vallen onder de categorie stille wijnen. Ze worden gemaakt van witte of blauwe druiven. Bij witte wijn worden de druiven eerste geperst en volgt nadien de alcoholische gisting. Voor het maken van rode wijn is schilcontact noodzakelijk. Schil en sap ondergaan samen de alcoholisch gisting en vervolgens volgt een persing. Na de eventuele malolactische gisting en het klaren van de wijn wordt de drank gerijpt, gebotteld en ten slotte geopend. Wijnhandel Neyt is gespecialiseerd in Franse wijnen, maar ook Europese wijnen en wereldwijnen hebben zeker een plaats in onze winkel. Kom zeker eens langs voor aangepast wijnadvies of informatie over onze degustaties. Online wijn kiezen of wijn kopen kan in de webshop, of via onze Digitale sommelier. Daarenboven beschikken wij over een mooie selectie biologische wijn die absoluut de moeite waard is.

 

Mousserende wijn

Onder mousserende wijn verstaan we alle wijn met bubbels. Champagne is hiervan zonder twijfel de bekendste, maar ook cava, prosecco en crémant spelen een belangrijke rol op de markt.  

Grosso modo bestaan er 3 soorten wijn: stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen.
Mousserende wijn vertrekt vanuit een stille wijn waarin zich volgens verschillende mogelijke procedés (méthode traditionnelle, méthode Charmat,…) koolzuurgas (de belletjes) ontwikkelt. De kwaliteit van mousserende wijn kan naast de smaak ook afgeleid worden van de pareling: fijne bubbels worden geprefereerd. In onze wijnhandel vind je prachtige cava’s, crémants en prosecco, maar eveneens Champagne van het kwaliteitsvolle champagnehuis A.R. Lenoble, alsook Belgische schuimwijnen van het wijnkasteel Genoels-Elderen.
Wijn is een bijzonder veelzijdige drank.

Versterkte wijn

Met versterkte wijnen duiden we tenslotte nog de wijnen aan met een hoger alcoholgehalte, zoals sherry, port, marsala of madeira. Ze worden ook wel likeurwijnen genoemd. Deze worden gemaakt door het gistingsproces een halt toe te roepen door de toevoeging van alcohol. Hierdoor ligt het alcoholpercentage hoger en proeft de wijn zoet vanwege de grotere hoeveelheid restsuiker. Laat je de most eerst helemaal uitgisten en voeg je er dan pas alcohol aan toe, dan krijg je droge versterkte wijn. De verschillende processen leveren sherry’s, portwijnen of Madeira’s die heel gevarieerd kunnen zijn. 

Maar ook een Maury, Banyuls of Beaumes de Venise wordt volgens dit proces gemaakt. In ons assortiment zitten verschillende versterkte wijnen: vraag zeker naar ons wijnadvies.

 

Wijn bestellen of een degustatie organiseren

Heb je een vraag over ons gamma, wil je een bestelling plaatsen of een wijnproeverij organiseren? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier, of bel ons op het nummer 09 377 13 07.

Verkoopsvoorwaarden                  Privacy policy

TOTAAL

€ 50,00

incl. BTW

  soorten wijn wijn wijnen mousserende wijn versterkte wijn
  soorten wijn wijn wijnen mousserende wijn versterkte wijn

  Naar
  winkelmandje

  Heeft u de leeftijd bereikt
  om legaal alcohol te drinken?

  JA NEE

  Deze website gebruikt cookies om bij te houden welke keuzes u gemaakt heeft, zodat u die bij een volgend bezoek niet opnieuw hoeft te maken. De cookies bevatten geen persoonsgegevens, dus uw privacy is gegarandeerd. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op deze website.