rosé wijn rosé wijn rode wijn rosé wijnen
bezoek onze online shop ontdek onze digitale sommelier

Rosé wijn: een gastronomische parel

Zeg niet zomaar “een roseetje” tegen rosé. Hoewel rosé wijn lange tijd een beetje stiefmoederlijk werd behandeld, worden er ondertussen al lang gastronomische rosés gemaakt van een kwaliteit die je omver blaast. Geen eenvoudige terraswijntjes dus (hoewel die zeker ook nog bestaan), maar volwaardige rosés van wijndomeinen met extensieve technische kennis en knowhow. Ontdek zeker onze top rosé wijnen, zoals een Tavel uit de Rhônevallei. En kennen jullie AIX Rosé al. Een top rosé uit de Provence van Maison Saint Aix. Zij hebben slechts één doel voor ogen : de beste rosé van de wereld maken.

Rosé wijn van kwaliteit

De productie van rosé wijn omvat slechts zo’n 10% van de totale wijnproductie. Toch wil dit niet zeggen dat de kwaliteit van de wijn eraan moet geloven: vele wijnbouwers maken uitmuntende rosé met veel zorg en aandacht voor de wijn. Een kwart van alle rosé wijn komt overigens uit Frankrijk, waar de regelgeving rond wijn maken sowieso bijzonder streng en kwaliteitsgericht is. Daarnaast profileren ook Portugal, Spanje en Italië zich als belangrijke rosé producerende landen. In onze webshop vind je een overzicht van onze rosé wijn, maar je kan uiteraard ook altijd binnenspringen voor een woordje uitleg en een fantastische fles. Onze openingsuren vind je hier.

Rosé wijn is gedrenkt in geschiedenis

Interessant om te weten is trouwens dat rosé wijn naar alle waarschijnlijkheid de oudste soort wijn is, aangezien rudimentaire methodes van oogsten en persen vermoedelijk het vaakst rosékleurige wijn opleverde. Elke slok bevat dus honderden, zo niet duizenden jaren geschiedenis. Maar laat die geschiedenis vooral voor wat ze is, en geniet eenvoudigweg van een heerlijk glas rosé.

Rosé wijn is een erg veelzijdige wijn, en kan op verschillende manieren gemaakt worden.

Methodes om rosé wijn te maken

Rosé wijn is een erg veelzijdige wijn, en kan op verschillende manieren gemaakt worden. Wie intuïtief dacht dat rosé simpelweg werd geproduceerd door rode wijn en witte wijn te mengen zit soms niet eens zo ver van de waarheid: binnen de EU mag deze techniek enkel in Champagne gebruikt worden om mousserende rosé te maken. Elders wordt rosé wijn veelal gemaakt zoals rode wijn, met als cruciale verschil dat het sap niet dagen- of wekenlang met de schilletjes in contact komt, maar gemiddeld slechts één tot drie dagen.

Hierdoor krijgt het sap een bleek- tot dieproze kleur, afhankelijk van de gebruikte druivensoort en de maceratieduur.

 

Rosé wijn volgens de saignée methode

Een andere manier om rosé wijn te produceren is de zogeheten saignée methode, waarbij in feite sap wordt afgetapt na een weking (maceratie) van ongeveer 12 tot 24 uren, van een vat dat bedoeld is om rode wijn te vinifiëren. Zo verkrijg je een lichtroze rosé, terwijl de rode wijn juist geconcentreerder en donkerder wordt door de grotere hoeveelheid schilletjes. Deze methode wordt gebruikt voor de beste Tavels en de meeste rosé wijnen uit de Provence. Welke methode de wijnmaker ook verkiest: met aandacht en ervaring maak je rosé wijn zonder weerga. Kom ze proeven bij wijnhandel Neyt!

Verkoopsvoorwaarden                  Privacy policy

TOTAAL

€ 50,00

incl. BTW

  rosé wijn rosé wijn rode wijn rosé wijnen
  rosé wijn rosé wijn rode wijn rosé wijnen

  Naar
  winkelmandje

  Heeft u de leeftijd bereikt
  om legaal alcohol te drinken?

  JA NEE

  Deze website gebruikt cookies om bij te houden welke keuzes u gemaakt heeft, zodat u die bij een volgend bezoek niet opnieuw hoeft te maken. De cookies bevatten geen persoonsgegevens, dus uw privacy is gegarandeerd. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op deze website.