wijn bewaren wijn rode wijn bewaren wijnen wijnhandel
bezoek onze online shop ontdek onze digitale sommelier

Hoe kan ik best wijn bewaren?

Het overgrote deel van alle wijn die nu geproduceerd wordt is onmiddellijk of binnen afzienbare tijd op dronk. Wijn bewaren wordt steeds meer iets van het verleden, terwijl er nu vooral geconcentreerd wordt op mooie wijnen met veel fruit, die meteen klaar zijn voor consumptie. Toch worden er nog steeds enkele wijnen zo gemaakt dat ze pas na enkele jaren helemaal openbloeien. Dit kunnen echte pareltjes van complexiteit en finesse zijn. Ons magazijn is er dan ook op gebouwd de ideale omgeving te voorzien om onze wijn te bewaren en te rijpen, zodat we jou deze prachtige wijnen kunnen aanbieden.

Wijn bewaren op een constante temperatuur

Wanneer we het hebben over wijn bewaren gaat het meestal over rode wijn bewaren, aangezien rode wijn zich hier veel beter toe leent dan witte wijn. In elk geval moeten de flessen, wit of rood, op een zo constant mogelijke temperatuur gehouden worden. Temperatuurschommelingen zijn namelijk veel nefaster voor de wijn dan de temperatuur zelf. Ook temperaturen boven 18°C zijn een echte boosdoener. Idealiter kan je je wijn bewaren aan een constante temperatuur van zo’n 12°C, maar in een wijnkelder schommelt de temperatuur vaak van zo’n 10° in de winter tot maximum 18°C in de zomer. In het magazijn van wijnhandel Neyt doen we dan ook veel moeite om de temperatuur het hele jaar door zo stabiel mogelijk te houden!

 

Wijn bewaren: vocht, licht en lucht

Hoewel wijn bewaren in je eigen kelder qua temperatuur vaak niet zo’n probleem blijkt, moet je ook rekening houden met de juiste luchtvochtigheidsgraad: te weinig vocht droogt de kurk uit.

Te veel vocht verteert echter je etiketten. In ons wijnmagazijn wordt zelfs daglicht geweerd: ultra violet licht verandert namelijk de kleur van je wijn. Vooral voor witte wijn en voor mousserende wijn is dit van groot belang. Ook voldoende ventileren mag niet onderschat worden. Wijn bewaren in optimale omstandigheden doe je daarenboven ook best in een geurvrije omgeving. Geuren van verf of chemische producten kunnen het bouquet van de wijnen namelijk aantasten. Zelfs aardappelen en groenten kunnen beter apart gehouden worden.
Wie zelf aan wijn bewaren doet komt de meest uiteenlopende meningen tegen over of het nu beter is de wijn liggend of rechtstaand te bewaren.

Liggend of rechtstaand wijn bewaren?

Wie zelf aan wijn bewaren doet komt de meest uiteenlopende meningen tegen over of het nu beter is de wijn liggend of rechtstaand te bewaren. Algemeen wordt er aanvaard dat je bewaarwijnen met een kurk beter liggend kan stockeren: zo droogt de kurk niet uit en kan er geen lucht aan de wijn. Flessen die afgesloten zijn met een kunststof kurk of schroefdop kan je staand of liggend bewaren.

Pas ook op met trillingen: vibraties veroorzaakt door wasmachines, treinen of verbouwingswerken hebben geen goede uitwerking op de wijn. De rustige, groene omgeving van wijnhandel Neyt is dus ideaal.

 

Wijn bewaren bij wijnhandel Neyt

Kort samengevat bewaar je je wijnflessen dus best horizontaal en zonder trillingen in een donkere, vochtige en geurvrije omgeving die op een constante temperatuur gehouden wordt en waar er voldoende geventileerd wordt. Kan je zelf niet aan één of meerdere van deze voorwaarden voldoen? Geen probleem, want wijnhandel Neyt beschikt over een gamma aan uitmuntende bewaarwijnen die in ons magazijn in de best mogelijke omgeving bewaard worden. Je komt de fles dus gewoon halen wanneer je ze nodig hebt! Nog vragen over wijn bewaren? Contacteer ons via het contactformulier.

Verkoopsvoorwaarden                  Privacy policy

TOTAAL

€ 50,00

incl. BTW

  wijn bewaren wijn rode wijn bewaren wijnen wijnhandel
  wijn bewaren wijn rode wijn bewaren wijnen wijnhandel

  Naar
  winkelmandje

  Heeft u de leeftijd bereikt
  om legaal alcohol te drinken?

  JA NEE

  Deze website gebruikt cookies om bij te houden welke keuzes u gemaakt heeft, zodat u die bij een volgend bezoek niet opnieuw hoeft te maken. De cookies bevatten geen persoonsgegevens, dus uw privacy is gegarandeerd. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op deze website.