mousserende wijn wijn droge mousserende wijn prosecco champagne
bezoek onze online shop ontdek onze digitale sommelier

Mousserende wijn bij wijnhandel Neyt

Een verjaardag, Nieuwjaar, Valentijn, een vrijdag,… Stuk voor stuk redenen om te vieren met een glaasje bubbels! Mousserende wijn of schuimwijn is trouwens niet alleen een verfijnde en zinnenprikkelende drank, het is ook nog eens goed voor je lijn (in vergelijking met witte wijn en rode wijn). Droge mousserende wijn bevat namelijk de minste hoeveelheid suiker en alcohol van alle soorten wijn!

Soorten mousserende wijn

Mousserende wijn is een verzamelnaam voor wijnen met belletjes. De meest bekende is ongetwijfeld champagne. Champagne komt echter enkel en alleen uit de Noord-Franse streek Champagne; andere mousserende wijnen krijgen een andere benaming naargelang hun land of de regio van afkomst. Zo zijn er bijvoorbeeld 8 soorten crémant (7 uit Frankrijk en 1 uit Luxemburg), Spaanse cava, Italiaanse prosecco, Belgische schuimwijn, enz. Wijnhandel Neyt werkt al verscheidene jaren samen met champagnehuis A.R. Lenoble uit Damery vanwege hun uitstekende kwaliteit champagne. Dit huis behoort dan ook tot onze absolute aanraders. Ben je op zoek naar de perfecte fles bubbels voor de perfecte gelegenheid? Raadpleeg dan in ieder geval onze Digitale sommelier. Via onze webshop kan je daarna online wijn kopen.

 

Mousserende wijn volgens de méthode traditionnelle

Elke mousserende wijn vertrekt vanuit een gewone wijn waar nog geen bubbels inzitten. Dit wordt een stille wijn genoemd. Volgens de méthode traditionnelle, (vroeger de méthode champenoise genoemd) gebeurt er een tweede gisting op fles.

Dit wil zeggen dat de er tijdens de botteling van de stille wijn een kleine hoeveelheid suikerhoudende likeur en gist wordt toegevoegd in de fles, waarna deze wordt afgesloten met een kroonkurk. Vervolgens gaan de flessen voor enkele maanden tot zelfs jaren de kelder in. Het vergisten van de suiker zorgt voor de aanmaak van koolzuurgas. Door de kroonkurk kan het koolzuurgas echter niet ontsnappen en ontstaan er belletjes in de fles. In het Frans spreekt men van ‘prise de mousse’, vandaar de naam mousserende wijn. Hoe langer de flessen in de kelders rijpen, hoe fijner de pareling en hoe complexer de smaak. Deze methode is verplicht voor elke champagne en crémant, maar ook de meeste cava worden op deze manier geproduceerd. Het smaakverschil zit in de vinificatie van de stille wijn, de regio, de druivenrassen en het aantal maanden/jaren dat de flessen rijpen in de kelders.

Mousserende wijn volgens de méthode Charmat

Maar er bestaan ook andere methodes. De meeste prosecco wordt gemaakt volgens de Méthode Charmat, waarbij de tweede gisting niet op fles, maar in een tank gebeurt. Sinds 2009 is de wetgeving voor het gebruik van de benaming prosecco gewijzigd. Tot dat jaar verstond men onder de benaming prosecco namelijk elke mousserende wijn gemaakt op basis van de prosecco of de glera druif. Sinds 2009 is Prosecco echter een herkomstbenaming geworden.

Het is een mousserende wijn (steeds 100% glera-druif) die afkomstig is uit één van de vijf provincies in Veneto of één van de 4 provincies in Friuli. Is er aan deze voorwaarden voldaan, dan krijgt de wijn de appellatie DOC Prosseco. Is de druif afkomstig van de steile hellingen uit de Conegliano Valdobbiane regio in Veneto én wordt de schuimwijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle, dan krijgt de schuimwijn de naam DOCG Prosecco Conegliano – Valdobbiane.

 

Belgische mousserende wijn

Ook in België wordt er mousserende wijn gemaakt volgens de méthode traditionnelle, en wel mousserende wijn van zeer hoge kwaliteit. Bij wijnhandel Neyt vind je bijvoorbeeld enkele wijnen van het uitstekende wijnhuis Genoels-Elderen, in Limburg. Benieuwd naar Belgische schuimwijn? Kom dan zeker eens langs, en ontdek ons aanbod Belgische mousserende wijnen, cava, champagne en prosecco!

Verkoopsvoorwaarden                  Privacy policy

TOTAAL

€ 50,00

incl. BTW

  mousserende wijn wijn droge mousserende wijn prosecco champagne
  mousserende wijn wijn droge mousserende wijn prosecco champagne

  Naar
  winkelmandje

  Heeft u de leeftijd bereikt
  om legaal alcohol te drinken?

  JA NEE

  Deze website gebruikt cookies om bij te houden welke keuzes u gemaakt heeft, zodat u die bij een volgend bezoek niet opnieuw hoeft te maken. De cookies bevatten geen persoonsgegevens, dus uw privacy is gegarandeerd. U gaat hiermee akkoord door verder te gaan op deze website.